Antik Çağın Uygarlık Merkezi: Efes Antik Kenti


Ege bölgesinin en büyük antik kentlerinden Efes, bütünüyle benzersiz bir kent. Üstelik tarihi dokusu çok iyi korunmuş. Biz balayı çifti olarak Aydın’a gitmişken böylesine güzel bir Antik Kenti görmeden yapamazdık. Tabi ki bir günümüzü Efes’e ayırdık. Sizin de yolunuz düşerse 1 gününüzü ayırmanızı tavsiye ederiz.

Kuruluşu M.Ö. 6000 yıllarına dayanan ve Helenistik dönemden tutun da Roma, Bizans (Doğu Roma), Beylikler ve Osmanlı dönemlerine kadar aktif yerleşim yeri olarak kullanılan o soylu şehir; Efes. Büyülenmemek elde değil. Aynı zamanda Unesco Dünya Mirasları listesinde yer alan Efes Antik Kenti Modern zamanlarda üzerine yeniden bir şeyler inşa edilmemiş tek Mega Kent’miş. Her attığınız adım sizi tarihte minik bir yolculuğa ve her an şaşırtabilecek duygular içerisine alabiliyor.

Celsus Kütüphanesi, şehrin içindeki şüphesiz en güzel yapılardan. Kütüphaneleri hep severiz ama Celsus bu konuda zirvede oldu bizim için.

Bölge valisi Celsus adına oğlu tarafından 106-107 yılları arasında yaptırılan kütüphane, görkemli gözükmesi için dışarıdan 2 katlı gözüküyor. Fakat aslen içeride 3 katlıymış biz bu bilgiye baya şaşırmıştık.

İzmir Selçuk ilçesi sınırları içinde yer alan antik kente biz özel araçla ulaşım sağlamıştık. Hemen girişinde büyük park alanları var. wc, kafe ve hediyelik, aksesuar vb gibi eşyalar alabileceğiniz küçük bir çarşı var. Biz içeri Müze Kart ile girmiştik. Girdikten hemen sonra uzun ağaçlı minik bir orman yolundan geçerek tarihi yapıları yavaş yavaş görmeye başlıyorsunuz. Görmeye değer bir kent.

M.S. 2. yy’da İmparator Traianus – Hadrianus dönemlerinde iki katlı inşa edilmiş. Bir odanın tabanında dört mevsimi simgeleyen renkli mozaikler var. Efes Müzesinde sergilenen Tanrı Bes denilen Priapos heykeli bu evde bulunmuş.

Efes her bir santimiyle paha biçilemez bir hazine gerçekten, Efes’te ön plana çıkan yapılar hakkında biraz bilgi sahibi olmadan gezsek ayıp etmiş olacağımız için, gitmeden biz biraz bilgi toplayarak ayak bastık bu güzel tarihe..

Ve en üzücü tarafı ise Efes Antik Kent’in Müzesine ve Yamaç Evlere Girememiş Olmamız.. Kapalı olması nedeniyle ziyaret edemediğimiz müze ve yamaç evler için tekrar gitme fikirleri aklımızda. Sizin elinizde heryeri gezebilecek bir fırsatınız varsa asla ve asla kaçırmayın deriz.

Müze Kart bu alanda geçmiyormuş. Giriş ücreti 30 TL. Sizin de bilginiz olsun istedik..

Buralara kadar gelmişken Efes Antik Kenti, Efes Müzesi, Artemis Tapınağı, Meryem Ana Evi ve Yedi Uyuyanlar Mağarası’nı da gezmenizi de tabi ki tavsiye ederiz.

Bir gezimizin daha sonuna geldik, bir sonraki gezimizde görüşmek dileğiyle.

,
Sonraki yazı
Meryem Ana Evi ve Kilisesi İzmir/Selçuk-Bülbül Dağı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.
You need to agree with the terms to proceed

Merhaba!

Meltem & Selim | Vanlife

Yoldaki mutluluğumuza ortak olduğunuz için teşekkür ederiz. Bizi Youtube ve Instagram’dan takip etmeyi unutmayın. – Meltem & Selim

Youtube’da Son Videomuz

Karavan malzemeleri
Menü